Nieuws & nieuwsbrieven
01.03.2017

Chatham herdacht 8-18 juni 2017. In Chatham! LEES & DONEER

De Tocht naar Chatham zal volgend jaar groots herdacht worden. Mede op initiatief van de Engelsen in coördinatie met diverse Nederlandse musea én onze stichting!

Data in 2017: 8-18 juni 

Op 8 juni is de spectaculaire opening van de herdenking. Waarna tot 18 juni in de Dockyards van Chatham vele activiteiten zijn georganiseerd: een “Dutch Week” met braderie, eindigend met een “Medway on Flames” vuurwerkspektakel bij het kasteel Upnor.

Memorial Zeiltocht Vlissingen – Chatham

Een “de Ruyter Memorial Zeiltocht” wordt georganiseerd tussen de Marine kazerne Vlissingen naar een verzamelpunt bij Margate aan Engelse zijde, gevolgd door een spectaculaire binnenkomst in Chatham. Diverse klassen kunnen aan deze zeiltocht deelnemen en onderdeel uitmaken van de binnenkomst.

De tocht keert na het weekeind terug naar Nederland, mogelijk Den Helder, waar later die maand Sail is gepland. Neem contact met ons op voor details over de organisatie.

Stripboek

Speciaal voor deze herdenking wordt een stripboek gemaakt. Dit stripboek zal centraal staan in het educatieve programma van zowel het Rijksmuseum als de Dockyards in Chatham en wordt in het Nederlands en Engels uitgebracht. U kunt deze productie steunen of u op voorhand aanmelden voor een exemplaar via uitgeverij Strip2000: www.strip2000.nl/chatham

Historische reis

Reisorganisatie Historizon organiseert rond de festiviteiten een meerdaagse reis vanuit Nederland naar Engeland. De details kunt u nazien op hun site: www.historizon.nl onder agenda.

Op de hoogte blijven?

Bezoek onze website en schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Zo blijft u op de hoogte van de activiteiten van de Stichting en de Chatham-herdenking in juni 2017: www.
deruyter.org

De Stichting doet mee

De Stichting de Ruyter is nauw betrokken bij de herdenking in Engeland en Nederland.
We vervullen een coördinerende rol in de samenwerking tussen de Engelse organisatie en de Nederlandse werkgroep om dit 350e herdenkingsjaar in beide landen invulling te geven. Voor een groot publiek worden evenementen georganiseerd:

  • 
Tentoonstellingen in Rijks Museum, Marine museum, Mariniers Museum en het MuZEEum.
  • Baggerbedrijf Van Oord en de Dutch Marines Rowing Challenge zullen symbolisch de ketting doorvaren en geven diverse demonstraties.

  • Symposia met bekende sprekers uit de historische wereld vinden plaats in Nederland en Engeland.
  • Een educatief programma voor scholen is in ontwikkeling, waarbij ons stripboek een centrale rol speelt.

Maak Chatham onvergetelijk

Met uw steun kan de Stichting de Ruyter het belang van de Ruyter en Chatham voor onze geschiedenis delen met een zo groot mogelijk publiek. Door het stripboek, het geven van lezingen en ondersteunen van verschillende initiatieven in zowel Nederland als Engeland. De kosten hiervoor schatten we in op ca. € 50.000,-.

Wilt u bijdragen?

Vraag een gesprek aan met ons bestuur voor sponsoring op maat of maak uw bijdrage over naar:

Stichting de Ruyter
NL30ABNA0642367582 ovv Chatham350
 Den Haag
 Culturele anbi – donaties zijn aftrekbaar volgens de Geefwet 

De aanleiding: Hoe Nederland soeverein bleef 

Zes eeuwen na de invasie van Engeland door Willem de Veroveraar vielen de Engelsen weer Nederland aan. Na de brute invasie van West-Terschelling (Holmes' Bonfire, aug 1666) bedacht Raadpensionaris Johan de Witt het plan om Londen aan te vallen door de Thames op te varen. Daar had echter net een heftige brand gewoed (sep 1666) en de pest huisgehouden. (het hele jaar 1666)

Vlootvoogd Admiraal Michiel Adriaenszoon de Ruyter bedacht een andere aanvalsstrategie: hij wist dat de Engelse vloot onbewaakt voor anker lag in een zijrivier van de Thames, de Medway. De Ruyter vaart met zijn vloot naar het kasteel Upnor waar hij dwars door de ketting vaart die was gespannen om schepen juist tegen te houden. Ze omzeilen enkele afgezonken schepen en maken het vlaggenschip buit van de Engelsen, de Royal Charles. De Ruyter vaart dit grandioze schip naar Nederland waar we tot op de dag van vandaag het hekschild in het Rijks Museum kunnen bewonderen. De rest van de Engelse vloot wordt uitgeschakeld. Het betekent met de Vrede van Breda het einde van de Tweede Engelse Oorlog en de soevereiniteit van Nederland is gewaarborgd. De Engelsen dragen deze nederlaag nog altijd met stijl: Zij noemen het "our most glorious defeat".