
als marineman
Gebruik van weer, wind, getijden en ondiepten maar ook het kiezen van de juiste timing van een zeeslag maakten Michiel tot een geniaal strateeg. Maar liefst 27 maal wist hij zeeslagen te winnen. Op zee, in de waterlinie rond Amsterdam tijdens het Rampjaar 1672 en dankzij de oprichting van het Korps Mariniers bij de overgang van land naar zee.
Goede voorbeelden zijn de twee Zeeslagen op Schooneveld. Hierbij kwamen de Engelsen regelmatig in problemen doordat zij de ondiepten niet kenden. Michiel kon bepalen wanneer en hoe hij de confrontatie met hen aanging en tot tweemaal toe zegevieren.
Ook de legendarische Tocht naar Chatham getuigt van zijn strategisch talent. Hoewel raadpensionaris Johan de Witt liever de Theems op wilde en Michiel helemaal niets in het plan zag, dreef Cornelis de Witt er in de Raad door om de Medway op te varen. Loyaal als hij was liet Michiel zich tot deze keuze overhalen. De Engelse marine lag er onbeschermd bij. Ondanks verlopend tij roeide men de schepen de rivier op. Engelse loodsen gaven informatie over ondieptes en stromingen om de grote schepen te laten passeren. En dan ligt er een ketting over de rivier...
Lees verder
Tijdlijn
Video Michiel de Ruyter
Video:
Documenten & Links
-
1648 Vrede van Munster
Eindelijk vrede na 80 jaren oorlog. Maar lang zou het niet duren. Net als het pensioen van Michiel waar hij dacht van te kunnen gaan genieten
-
Artikel L Panhuysen
27 Zeeslagen voerde hij gedurende zijn leven. Vele daarvan stond de soevereiniteit van de Republiek op het spel. Wat maakte Michiel zo'n geniaal en zelfs in de ogen van tegenstanders onoverwinnelijke strateeg?